divendres, 4 de març del 2011

enigMÀTics (xiii)

Un rectangle està descompost en set quadrats. Els tres quadrats vermells de la dreta de la figura són iguals i de costat 8 cm. Quina és la mesura del costat del quadrat més gros, el de color groc?.

Recorda que no es tracta de donar només el valor numèric sinó d'explicar, encara que sigui molt breument, d'on surt aquest.

3 comentaris:

miriam ha dit...

el quadrat groc fa 18cm de costat perque es veu que fa 2 quadrats vermell mes un quart mes del altre aixi que 8 dividit entre 4 son dos i 16, de dos quadrats vermells, mes 2 son 18.

Anònim ha dit...

Hola sóc l'Òscar Ochoa de 2n.

Li he estat donant voltes i crec que és així:

Primer he esbrinat que en el costat del quadrat groc caben 3 quadrats verds. Al saber això, també se que 4 quadrats verds són 3 de vermells. És a dir que els 3 costats vermells fan 24 cm doncs els quatre verds també. He dividit 24/4, i això em dóna 6 per a cada quadrat verd. En el costat del quadrat groc es poden posar 3 quadrats verds. 3x6=18. Així que crec que el costat del quadrat groc fa 18 cm.

Unknown ha dit...

Les dues respostes encerten el resultat: 18 cm. La diferència està en què l'Òscar fa un argument complet i no objectable mentre que l'argument de la Míriam té un petit defecte ... es basa en una impressió visual que pot ser errònia.

Com sabem que el quadrat groc correspon a dos vermells i quart? ... no podrien ser dos vermells i un cinquè ... o dos quadrats i quatre tretzens ... o ...

Això és MOLT IMPORTANT a l'hora d'argumentar en matemàtiques: el que diem ha de ser 100% segur.